Blog post

Melinas matrutin – 6 månader

juni 8, 2018

Att introducera maträtter till en bebis på 6 månader är så roligt! Visst, det blir en del extra moment i köket och mer disk men vad gör väl det när man har en nöjd bebis som älskar ALLT vi gett henne. Jag försöker att anpassa den mat som vi äter till henne men ibland går det inte och då äter Melina antingen upptinad mat som jag gjort eller burkmat.

Låt oss säga att jag ska laga köttfärsbiffar med potatismos. Till oss så kryddar jag köttsmeten som jag brukar, sen tar jag undan en bit till henne medan jag saltar vårt. Våra biffar steker jag, medan hennes kokar i vatten. Potatismos brukar vi äta till och lika där så kokar jag potatis, mosar, blandar i mjölk (eller grädde), kryddar, tar undan åt Melina, sedan saltar vårt. Oftast kokar jag också grönsaker till lilltjejen, i form av morötter, broccoli, majs, ärtor eller liknande. Sen mixar jag åt henne med en stavmixer. Behöver det tillsättas mer vätska av något slag brukar jag ha i mjölk eller grädde. En klick smör och jag brukar få ut 2-3 portioner till henne.

Jag hoppas att hon fortsätter älska mat även när hon blir större. Såhär kan hennes matrutin se ut i dagsläget:

Morgonmål:
5.30-7 – ersättning [210 ml]
Det här målet varierar mest. Ibland vaknar Melina tidigt och vill ha mat och ibland lite senare beroende på när hon somnat för natten. Oavsett så får hon alltid 210 ml ersättning och det sveper hon direkt.

Frukost:
8-9 – gröt
En portion gröt äter Melina utan problem till frukost. Ibland lyxar vi till det och har i lite mosad frukt så som banan, jordgubbar eller liknande.

Mellis:
10-10.30 – frukt
Ibland händer det att vi hoppar över det här mellanmålet om Melina sovit längre på morgonen och ätit ordentlig frukost.

Lunch:
11.30-13 – ersättning, hemlagad mat, eller burkmat + efterrätt.
Om Melina äter en hel portion mat så brukar hon inte få ersättning efteråt. Äter hon ungefär en halv portion brukar jag erbjuda ersättning efter. Hon får också någon form av efterrätt, antingen fruktpuré eller liknande.

Mellis:
14-15 – yoghurt, frukt, majskrokar, smoothie eller ersättning.
Beroende på hur hon ätit till lunch så varierar intaget av mellanmål på eftermiddagen. Har hon ätit sämre så brukar hon få något med frukt och ersättning. Har hon ätit bra så brukar det räcka med en liten burk baby-yoghurt. 

Middag:
16.30-17.30 – hemlagad mat eller burkmat. Allt ifrån potatis, pasta, ris, kokta grönsaker, kyckling, köttfärs, lax, torsk etc.
Antingen äter Melina middag tidigt (vid halv fem) om hon sovit sämre under dagen och behöver komma i säng tidigare, men oftast äter vi alla tillsammans runt 17-17.30. 

Kvällsmål:
20-22 – välling [210 ml]
Oftast somnar Melina för natten mellan 19-20. Så är hon uppe till cirka 20 får hon välling då och sover sen hela natten utan att vilja ha mer mat. Somnar hon tidigare utan att ha fått välling så vaknar hon antingen själv vid ca 22 eller så väcker jag henne då och ger välling och hon somnar om direkt igen.

🇺🇸 In English

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Prev Post Next Post